Tot nu gerealiseerde voorzieningen bij het schooltje in Manduar.

Allereerst wil ik benadrukken dat alles wat we hebben kunnen realiseren bij het schooltje, alleen gelukt is door de bijdragen van familie, vrienden, buren, kennissen en niet te vergeten de bedrijven die hebben gesponsord.

Als eerste hebben we ons ingespannen om een veilige en hygiënische watervoorziening te realiseren. Dit was urgent omdat in de open waterput bij het schooltje een leerling was verdronken en om die reden de waterput niet meer gebruikt werd. Schoon water is absoluut een basisvoorziening op een plaats waar 160 leerlingen op school zitten. Door tussenkomst van onze contactpersoon is door een lokale aannemer de waterpomp inclusief wateropslagtank geïnstalleerd. Ja en ook in Gambia krijg je dan een rekening die betaald moet worden, een fors bedrag maar gelukkig 16 weken later hebben we de laatste termijn voldaan, mede door activiteiten die geld opbrachten, georganiseerd  door onze contactpersoon en onderwijzeressen en uitgevoerd door leerlingen. Ook de minister van onderwijs van Gambia heeft een bedrag geschonken en zij heeft verbeteringen laten aanbrengen en de 1000 liter tank laten vervangen door een 2000 liter tank. Het resultaat kunt u zien op de foto hier onder.

IMG_2393

Hierna hebben wij geld overgemaakt zodat ze de benodigde materialen konden aanschaffen om de vloer op te knappen en te verharden en de muren te verven waardoor de beide klaslokaaltjes enorm verbeterd zijn en er  na de opknapbeurt fris en vrolijk uit zien. Deze werkzaamheden zijn uitgevoeerd door ouders van leerlingen, leerkrachten en onze contactpersooon.

foto1: leslokaal zoals het was.

5 kids +F op vloer  repareren vloer

vloer 2IMG_2379  

 

 

 

 

 

foto 4: leslokaal na de opknapbeurt.

Langzaam maar zeker gaat het op een echt schooltje lijken maar een fatsoenlijk toilet was er niet en daar kunnen wij ons in Nederland toch helemaal niks bij voorstellen, 160 kinderen en geen toilet. Ze hadden een golfplaat? o.i.d. en daarachter kon men dan z’n behoefte doen.

Nou daar moest toch ook echt nog iets in veranderen, het minste is toch een toiletgebouwtje. En die is er inmiddels ook gekomen.

Ook voor dit materiaal hebben we weer geld overgemaakt en wederom door zelfwerkzaamheid is er een heus toiletgebouwtje gekomen, twee stalen deuren die afgesloten kunnen worden en daarachter 2 echte toiletpotten!! en dat is voor Gambiaanse begrippen zeker enigzins een luxe.

foto onder het oude “toilet”, de foto daar weer onder: het nieuwe toiletgebouwtje.

IMG_2406

 

IMG_2396

Zo hebben we ook nog voor 23 kinderen een schooluniformpje kunnen betalen zodat deze kinderen naar school mogen. De ouders zijn te arm om dat te betalen en zonder schoolkleding mogen de kinderen niet naar school. Hier zijn wij zelf ook erg blij mee en trots op. Wij willen vooral met ons hulpproject de kinderen van Gambia helpen en een toekomst bieden en dat begint toch met scholing. Op onderstaande foto de kids.

schooluniformen

2 thoughts on “Tot nu gerealiseerde voorzieningen bij het schooltje in Manduar.

  1. Annelies en Sjef schreef:

    Wat geweldig, al zoveel resultaat en dat binnen zo’n korte tijd. Fijn hoor dat jullie je hiervoor hard willen maken en een schitterend project! Over 27 dagen dan maar weer eens alles met eigen ogen aanschouwen; iets om inderdaad naar uit te kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.