gezondheidszorg in Gambia

Dit had een heel vrolijke en blije pagina moeten worden maar het tegenovergestelde is het geval. Een pagina met een dikke zwarte rouwrand.

Wij hebben vriendschap met een jong stel waarmee we vorig jaar de binnenlanden in zijn  geweest om kennis te maken met zijn  dorp, zijn compound, familie en zijn aanstaande echtgenote. Het afgelopen jaar hebben wij geregeld contact met hem gehad. Zo heeft hij ons in een e-mail laten weten dat z’n vrouw zwanger was. Ze was afgelopen zondag uitgerekend. Donderdag kregen wij een telefoontje dat zijn vrouw naar het ziekenhuis was gebracht, in Nederland niet iets om je direct zorgen over te maken maar wij begrepen al dat het niet goed ging.  Vrijdag heb ik hem gebeld en kreeg te horen dat de baby het niet gehaald had. Wat dat betreft geen verschil tussen Nederland en Gambia, dit is verschrikkelijk voor de ouders. Wij zijn heel erg begaan met hen en wij moesten een traantje wegpinken. Gelukkig maakt zijn vrouw het “goed”. Het had hun eerste kindje moeten worden.

Wij weten verder helemaal niet wat er zich heeft voorgedaan. Ik ben eigenlijk best blij dat mijn wiegje in Nederland heeft gestaan en daar waren wij al van overtuigd maar wordt  met dit trieste feit nog maar eens onderschreven. Had het kindje het in Nederland wel gehaald?, we zullen het nooit weten. Op de één of andere manier heb ik er wel een voorstelling van maar ik hoop nooit dat ik in een ziekenhuis terecht kom maar zeker daar niet.

De gezondheidszorg staat in het land nog op een laag peil en over het gehele land is er echter nog veel werk te verzetten.

In de omgeving van de hotels is de mogelijkheid om snel medische hulp te krijgen ruimschoots aanwezig, dit zijn veelal particuliere klinieken die veel duurder zijn en voor het grootste deel van de bevolking niet te betalen, zo ook niet door onze vrienden.

De volgende getallen zeggen ook iets over het niveau van de gezondheidszorg, gemiddelde levensverwachting voor mannen is 53 jaar en voor vrouwen 57 jaar. Een vrouw krijgt gemiddeld 5 kinderen. Per 1000 bevallingen komen 68 doodgeborenen voor. Daarboven bedraagt de sterfte van kinderen tot 7 jaar nog eens 77 per 1000.

Ja en nu moeten we als we daar zijn de doos bestemd voor dit stel onder scheppen want  wij hadden daar al heel leuke babyspullen in gedaan zoals babykleertjes en een luiertas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.