Ontstaan project

In maart 2012 gingen wij op vakantie,  gewoon omdat we er even aan toe waren en wij wilden naar een zonzekere bestemming  voor een strandvakantie. De keus viel op Gambia, het kleinste land van Afrika ter grootte van de provincie Gelderland en Noord Brabant samen, met bijna 1,8 miljoen inwoners op iets meer dan 6 uur vliegen vanaf Schiphol . Het land heeft het gehele jaar een heerlijk klimaat en mooie palmenstranden, het ligt aan de westkust van Afrika en wordt omringd door Senegal. Gambia heeft een indrukwekkende flora en fauna maar wij werden het meest getroffen door de altijd vrolijke en goedlachse mensen en Gambia  wordt om die reden “the smiling coast of Afrika genoemd.

Het toerisme is sterk in opkomst maar het is toch een ontwikkelingsland. Gambia heeft geen mineralen of andere natuurlijke rijkdommen. 75 % van de bevolking leeft van landbouw en veeteelt en 33 % van de bevolking leeft op of onder de armoedegrens en dat betekent dat ze niet in hun 1e levensbehoefte kunnen voorzien.

De aankomst in Banjul leverde geen liefde op het eerste gezicht op en Wil wilde eigenlijk direct wel weer terug naar Nederland en dat duurde nog wel even. Het kwam natuurlijk door de vermoeidheid, de warmte, het stof, de stank op het vliegveld en in de bus en de troosteloze armoede die je er ziet. Maar de derde dag kwam de omslag, we waren wat gewend aan Afrika en genoten nu van het weer, de flora en fauna en zoals gezegd de altijd vriendelijke en vrolijke mensen.

Onze vakantie heeft een enorme indruk op ons gemaakt en we zijn helemaal besmet geraakt met een hulpvirus hetgeen ter plaatse resulteerde in een gift hier en een donatie daar en het achterlaten van een deel van onze bagage voor ons vertrek. Het werd steeds heftiger en ik heb nog even overwogen om Wil te laten behandelen aan haar geefklieren. Ook hebben we toezeggingen gedaan over hulp vanuit Nederland. En daarna is ons leven nooit meer geweest als voor onze vakantie en er gaat geen dag meer voorbij zonder dat we actief of in gedachten bezig zijn met steunverlening aan Gambia.

In Gambia wordt nog heel veel gebruik gemaakt van open water waterputten die de dorpsbewoners zelf graven. Dit water is niet hygienisch omdat er vuil in de putten komt. Bovendien zijn deze putten niet veilig, er overlijden regelmatig kinderen doordat ze in een put vallen. Naast waterputten worden er ook waterpompen gebruikt. Echter 75 % van de waterpompen in Gambia is kapot waardoor naar schatting 70 % van de bevolking geen toegang heeft tot schoon water. Voor al deze mensen zijn dringend duurzame en onderhoudsvriendelijke waterpompen nodig.

Toen wij hoorde dat er in mei 2012 een leerling in de open waterput  bij de Nursery School in Manduar was gevallen en is overleden hebben wij deze school gekozen voor ons hulpproject. Manduar is een klein dorpje in het Westen van Gambia. Door deze tragische gebeurtenis en de contacten die wij daar hebben zijn wij zeer begaan met de mensen in dit dorp.

 

One thought on “Ontstaan project

  1. v an der laan schreef:

    dit geeft wel tot denken ,de laatste jaren veel geld gegeven aan vele goede doelen , maar resultaat nihill ,wij gaan goede doelen steunen voor Gambia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.