Over Gambia

Gambia is het kleinste land van Afrika en ligt in Noord West Afrika ten noorden van de evenaar op slechts 6 uur vliegen van Schiphol.  De hoofdstad is Banjul. Het land is 320 km lang en op veel plaatsen niet breder dan 35 km , behalve de kuststrook want die is inclusief de ingang van rivier Gambia 70 km breed waarvan zo’n 50 km zandstranden. Het land heeft geen bodemschatten en is straatarm. Het is een republiek met aan het hoofd een president. 90 % van de bevolking is moslim. Er is geen leerplicht maar als men naar school kan en mag is meestal een schooluniformpje en schoeisel verplicht, veel ouders hebben hiervoor het geld niet. De munteenheid is dalasi en 100 dalasi is ongeveer € 2,50 afhankelijk van de wisselkoersen. De vlag bestaat uit banen van boven naar beneden rood, blauw en groen, gescheiden door witte horizontale strepen. Het is in Gambia 1 uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd is er 2 uur verschil.

De voertaal is Engels maar er zijn ook 10 tallen lokale dialecten waarvan Mandinka, Wolof en Fula de belangrijksten zijn. Er leven in dit landje diverse volkeren, aan de kust vooral Mandinka en Wolof, meer landinwaarts Fula en Jola. Banjul is dan wel de hoofdstad en een belangrijke havenplaats er wonen maar ongeveer 60.000 inwoners. Ruim 350.000 inwoners wonen in de grootste plaats Serekunda, andere grotere plaatsen zijn Bakau en  Brikama allen gelegen in het westen van Gambia. Meer naar het oosten ligt Janjang Bureh dat wij beter kennen onder de naam Georgetown.

Gambia is een fascinerend landje met de vriendelijkste mensen in de wereld en wordt om die reden The Smiling Coast of Africa genoemd, het wordt stevast aangeduid met The Gambia en een veel gehoorde slogan is No problem in The Gambia.

kaart G

Het land is genoemd naar de rivier Gambia in tegenstelling tot veel andere plaatsen in de wereld waar de rivier vaak vernoemd is naar het land. Deze rivier loopt dwars door het land en verdeelt het land in een noordelijk en zuidelijk deel. Het noorden is warmer dan het zuiden. Het land heeft een subtropisch klimaat en de temperatuur komt over het hele jaar uit op 30 graden of hoger.  Er leven ongeveer 580 soorten vogels en het is dus een paradijs voor vogelliefhebbers. Je vindt er diverse soorten apen en er zijn hagedissen te over.

In het noorden, oosten en zuiden grenst het aan Senegal en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Senegal en Gambia worden tezamen Senegambia genoemd en tot 1989 was het de bedoeling de landen samen te voegen, je komt deze naam op veel plaatsen nog tegen.

Voor weinig geld reist u met openbaar vervoer maar de dienstregeling is zelden betrouwbaar, ook de veerdiensten behoren tot het openbaar vervoer. Het is net allemaal even anders en iets minder confortabel dan bij ons alhoewel er ook in Nederland al veel gemopperd wordt op het openbaar vervoer moet je daar echt tegen een stootje kunnen en veel geduld hebben.  Een redelijk alternatief vormen de groene en gele taxi’s die je bijna overal ziet en die je in princiepe overal heen brengen voor een redelijk bedrag, wel duidelijke afspraken maken over de kosten want een meter hebben ze niet.

openbaar-vervoer-gambia openbaar vervoer is een belevenis!!

Ik heb ergens eens gelezen dat je veiliger loopt in het donker in Gambia dan bij daglicht in Nederland maar of dat zo is daar heb ik zo mijn twijfels over. Wel kan je gerust je hotel verlaten en zelfstandig tripjes maken zonder begeleiding. Wel willen wij u waarschuwen voor zgn Hustlers, meestal jongens maar ook meisjes houden zich hier mee bezig, die op uw geld uit zijn, ze volgen u hinderlijk en ze willen altijd iets van u. De schijnbare vriendelijkheid bij deze mensen, ook wel bumpsters genoemd, heeft altijd commerciële bijbedoelingen. U moet heel resoluut en duidelijk zijn naar deze personen, geef ze niks en beloof ze niks en als ze erg hardnekkig zijn dreig dan met politie. Hier moet je wel tegen kunnen, wij weten dat het er een beetje bij hoort en begrijpen het ook wel een beetje maar leuk is anders. De Gambiaanse regering doet er veel aan dit fenomeen de kop in te drukken en de politie pakt deze personen zonder al te veel discussie hardhandig aan, zeker als een toerist zich over één van hen beklaagt. Het zou jammer zijn als u om deze reden niet verder zou komen dan het hotel, zee en strand maar zelfs op deze plekken kunt u hen treffen. Wees alert en gezond argwanend dan is hun aanwezigheid zeker geen reden om niet voor een mooie vakantie naar Gambia te gaan. U wilt toch ook iets van een land zien en kennis maken met de mensen en hun cultuur! Je kunt ook altijd nog een georganiseerde excursie maken die je heel goed kunt boeken bij de locals want daarmee ondersteun je deze mensen. Een goede betrouwbare gids inhuren behoort ook tot de mogelijkheden.

Landkaart-Gambia 2

Helaas is het gedeelte m.b.t. de Hustlers niet zo positief maar wij blijven er bij dat Gambia een prachtige vakantie bestemming is. Je vindt het niets en je komt er nooit meer of het heeft diepe indruk gemaakt en het land en vooral de mensen heb je voor altijd in je hart gesloten. Heel vaak gaan mensen terug naar deze Afrikaanse vakantie bestemming als ze er eenmaal geweest zijn

————————————-GEWOON GAAN!!———————————————-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.